Joppe van Daalen is coördinator ICT bij Fons Vitae Lyceum in Amsterdam. Het Fons Vitae Lyceum is een school voor voortgezet onderwijs in Amsterdam.

De school is in 1914 opgericht door de Zusters Franciscanessen van Heythuysen, oorspronkelijk als rooms-katholieke meisjesschool. Sinds 1968 is het lyceum een gemengde school. In 1980 namen de laatste drie zusters Franciscanessen afscheid als docenten van het Fons Vitae. Het schoolgebouw aan de Reinier Vinkeleskade dateert uit 1924.

‘Fons Vitae’ is Latijn voor ‘Bron van Leven’; een passende naam voor het levendige lyceum met haar klassieke uitstraling. Het Fons is een sfeervolle en uitdagende school, met ruimte voor verschillen in karakter en leerstijl.

  Wat was de vraag?

Het Fons Vitae was op zoek naar een ICT-partner voor haar totale ICT-omgeving ter ondersteuning van de eigen ICT-beheerders. Hierbij werd met name gezocht naar een flexibele samenwerking gecombineerd met hoge kennis van automatisering en infrastructuur.

Na het stabiel krijgen van de automatisering en het wifinetwerk is de vraag verlegd naar een kennispartij in de begeleiding naar een volledig Cloud-based en serverloze ICT-omgeving op basis van Microsoft 365 en Azure Active Directory.

  Hoe hebben we geholpen?

Door middel van gedegen metingen en kennis van infrastructuur is een betrouwbaar en beheersbaar netwerk gecreëerd. Dit heeft geresulteerd in een eenvoudigere en stabiele manier van werken voor docenten en ondersteunend personeel.

Nadat Fons de wens heeft uitgesproken gebruik te willen maken van Office 365 is gezamenlijk de migratie naar Office 365 en Azure AD uitgevoerd. Hierbij zijn alle on-premise functionaliteiten verhuisd naar de Microsoft 365 Cloud en heeft Fons het leerprogramma kunnen uitbreiden met functies van Microsoft Teams en Microsoft Class Notebook. Ook de migratie van vaste PC’s naar laptops voor docenten vindt nu plaats door middel van Intune en Autopilot.

  Het resultaat

De school kan nu zelf op heel veel vlakken het beheer over de cloudomgeving voeren. Maar dit resultaat was niet mogelijk geweest zonder de degelijke en stabiele basis van het (WiFi-) netwerk. Voor technische expertise op met name connectiviteit blijft Mhasmo een belangrijke partner. Ook wordt bij grotere projecten altijd advies ingewonnen. Mhasmo kan op elke ICT gebied flexibel meedenken, op grote – en kleine schaal. Dat maakt de samenwerking met Mhasmo blijvend waardevol.