Nextcloud: jouw data in veilige handen

Nextcloud is een open-source Cloud oplossing die het mogelijk maakt om je documenten zelf te beheren en te delen met collega’s. Je data staat in eigen beheer bij MHASMO in Nederland waardoor je je niet druk hoeft te maken over internationale regelgeving.

Reisverslag Nienke WSL in Australië 2019

Mijn reisverslag:Het was 9 jaar geleden dat ik voor het laatst in Australië was. Australië brengt voor mij altijd zulke goede herinneringen naar boven, het is het land waar mijn niveau van surfen pas echt een sprong heeft...

MHASMO als jouw ICT partner

Wat zijn voor jouw organisatie de voordelen en kenmerken wanneer jij gebruik maakt van MHASMO als jouw ICT partner. MHASMO ondersteunt het gebruik van Cloud producten en diensten volledig en levert zelf ook...

Docker: Containers voor efficiënter beheer

door | jun 17, 2020 | Blog

dockerVoordat virtualisatie zijn intrede deed, draaiden de meeste applicaties op dedicated servers. Applicaties draaiden niet altijd even soepel als ze hun hardware met andere programma’s moesten delen wat betekende dat bedrijven vaak een groot aantal logge, fysieke servers in beheer hadden. Deze werkwijze had nadelen zoals ongebruikte resources, hoge stroomkosten en complexer beheer.

De opkomst van virtualisering was daarom een uitkomst voor bedrijven. Door middel van virtualisatie-software zoals VMware en Hyper-V kon men nu meerdere operating systems tegelijkertijd draaien op één fysieke server: zogenaamde virtuele machines. Dit betekende dat de resources beter gebruikt konden worden, het beheer aanzienlijk gemakkelijker werd en er duurzamer gebruik kon worden gemaakt van energie. En dat allemaal zónder het voordeel van applicatie-scheiding te verliezen.

Virtualisatie heeft echter als nadeel dat virtuele machines allemaal hun eigen operating system en kernel moeten hebben draaien. Dit vraagt om veel rekenkracht die hierdoor uiteindelijk voor een groot deel verloren gaat. Wat nu als verschillende applicaties de onderliggende systeemlaag zouden kunnen delen? Dit is in een notendop wat containers mogelijk maken.

Door applicaties in containers te draaien, lijkt het voor de applicaties alsof zij hun eigen operating system tot hun beschikking hebben. In werkelijkheid delen zij het besturingssysteem echter met tientallen andere applicaties. Door container-software zoals Docker te combineren met virtualisatie-software zoals VMware bereik je dus een nóg efficiëntere manier van beheer en gebruik van resources.

Met Docker is het bovendien mogelijk om razendsnel containers uit te rollen. Je kunt in een handomdraai een webserver opzetten, deze aanpassen en opslaan voor later gebruik. Mocht er nu een webserver uitvallen dan ben je in no time weer in de lucht. Doordat je met Docker slimmer gebruik maakt van de hardware leidt de inzet van containerisatie tot een hogere mate van duurzaamheid, schaalbaarheid en cost of ownership.

Containerisatie is daarom voor zowel de beheerders als voor eindgebruiker een fantastisch concept. Wij zetten daarom al jaren Docker in bij onze klanten en dat maakt de dienstverlening efficiënter, duurzamer en leuker.

 

 

Meer weten over het gebruik van Docker?

Neem dan contact op met een van onze netwerk engineers.

 

15 + 14 =